11.11.08

οι πρώτες σελίδες του Χρυσού Βουνού

img404
(εικόνα: Μάρω Αλεξάνδρου)

Δύο μυστηριώδεις φάκελοι

Ο ήχος των πλήκτρων μιας γραφομηχανής ήταν ο μοναδικός θόρυβος που ακουγόταν σ’ όλη την περιοχή. Στην κορυφή του βουνού, η βραδινή παγωνιά είχε τυλίξει τα ψηλά δέντρα. Όμως όλα ήταν ήσυχα. Υπερβολικά ήσυχα… Εκτός βέβαια από το ‘τακ, τακ, τακ’ της γραφομηχανής, που ακουγόταν μέσα από ένα μικρό, σκοτεινό κτίριο.
Δέκα δάχτυλα χτυπούσαν μανιασμένα τα πλήκτρα της, λες και ο χρόνος τελείωνε, λες και έπρεπε να προλάβουν την καταστροφή. Ή, λες κι έπρεπε να προξενήσουν μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

Η πρώτη σελίδα ήταν έτοιμη και τα δάχτυλα τράβηξαν βίαια το χαρτί απ’ τη γραφομηχανή. Πήραν ένα στυλό και με μεγάλη μαεστρία πλαστογράφησαν μια ξενική υπογραφή. Μετά έβαλαν μία άλλη σελίδα στη γραφομηχανή και ακολούθησαν την ίδια διαδικασία. Αφού δίπλωσαν προσεκτικά τα φύλλα έψαξαν τριγύρω για φακέλους. Τοποθέτησαν το κάθε φύλλο σε ξεχωριστό φάκελο και τα δάχτυλα του δεξιού χεριού, αλλάζοντας το γραφικό χαρακτήρα τους, έγραψαν στον πρώτο φάκελο μια διεύθυνση. Μετά, τα δάχτυλα του αριστερού χεριού, έγραψαν τα απαραίτητα στοιχεία στο δεύτερο φάκελο.

Ξαφνικά ακούστηκε ένας ήχος, σαν να έσπαζαν χίλια τζάμια μαζί.
«Ωχ, όχι», ψιθύρισε, κι έτρεξε στο παράθυρο. Τραβώντας την κουρτίνα αποκάλυψε μια αρκούδα, μια τεράστια αρκούδα, που μόρφαζε από πόνο. Με το τεράστιο μπροστινό της πόδι είχε σπάσει το τζάμι, αγνοώντας τις φωνές τρόμου μέσα απ’ το κτίριο. Κατεδάφισε σχεδόν το παράθυρο, βρυχήθηκε μεγαλοπρεπώς και όρμηξε μέσα…

Η αρκούδα στριφογύρισε το τραπέζι τσακίζοντας τα πάντα γύρω της. Τα δάχτυλα που λέγαμε πριν ψαχούλεψαν τρομαγμένα την κλειδαρότρυπα της πίσω πόρτας κι έχωσαν ταραγμένα το κλειδί. Πρόλαβαν να ανοίξουν την πόρτα λίγα δευτερόλεπτα πριν εφορμήσει η αρκούδα και ξεχύθηκαν στο δάσος, μαζί με το υπόλοιπο, τραυματισμένο σώμα.
Έπρεπε να ειδοποιήσουν κάποιον. Έπρεπε να βρουν φάρμακα. Αλλά κυρίως, έπρεπε -ΕΠΡΕΠΕ!- να στείλουν αυτά τα δύο γράμματα, πριν να είναι πολύ αργά…

Το επόμενο πρωί οι δύο φάκελοι ρίχτηκαν σ’ ένα μικρό, κίτρινο, ταχυδρομικό κουτί. Κατρακύλησαν στον πάτο του κάνοντας ένα απαλό ‘φσσστ’. Προσγειώθηκαν απαλά πάνω σε κάρτες με χαιρετίσματα από μέρη εξωτικά, σε επιστολές ανεκπλήρωτου έρωτα, σε γράμματα ξενιτεμένων που έγραφαν στην οικογένειά τους… Εντάξει, ας μην τα παραλέμε: σχεδόν όλοι οι φάκελοι ήταν λογαριασμοί τοπικών εταιριών. Ή τιμολόγια ή αποδείξεις ή κατασχέσεις περιουσίας, για να μην αναφέρουμε καν τα απειλητικά μηνύματα που ήταν φτιαγμένα με γράμματα κομμένα από εφημερίδες…

Οι δύο φάκελοι έμειναν αρκετές μέρες εκεί. Σπάνια περνούσε ο ταχυδρόμος από κείνο το βουνό, κι ακόμη κι όταν περνούσε σπάνια θυμόταν να κοιτάξει το κουτί. Τα γράμματα περίμεναν υπομονετικά…

Μια μέρα το κουτί άνοιξε και δυο χοντρά χέρια τα άρπαξαν μαζί με τους υπόλοιπους λογαριασμούς. Ο ταχυδρόμος τα έριξε στην τσάντα του και τα κατέβασε στην πόλη.
Σταμάτησε έξω απ’ το ταχυδρομείο κι έβγαλε απ’ το σακίδιό του καμιά εκατοστή φακέλους. Οι δικοί μας φάκελοι ξεγλίστρησαν την τελευταία στιγμή κι έπεσαν κάτω στο πεζοδρόμιο. Ο ταχυδρόμος, χωρίς να έχει προσέξει την απουσία τους, πέρασε από πάνω τους πατώντας τους και έφυγε.

Πολλοί άνθρωποι τους είδαν, αλλά βαρέθηκαν να σκύψουν. Άλλοι τους κλώτσησαν, άλλοι πήδηξαν από πάνω τους για να μην τους πατήσουν. Μέχρι που ένα παιδάκι τους είδε και σκούντηξε τη μαμά του.
«Άσε με χρυσό μου», είπε αυτή, «πρέπει να προλάβουμε τον οδοντογιατρό». Το αγόρι όμως άφησε το χέρι της μαμάς του, μάζεψε τα δύο γράμματα και βιαστικά τα έριξε κάτω απ’ την πόρτα του ταχυδρομείου. (Και τι δε θα 'δινε για να γλιτώσει τον οδοντογιατρό!)

Το επόμενο πρωί η υπάλληλος του ταχυδρομείου βλαστήμησε όταν ανοίγοντας το ταχυδρομείο είδε τα γράμματα. «Και το κουτί τι το έχουμε έξω απ’ το ταχυδρομείο;», μονολόγησε. Οι φάκελοι παράπεσαν αρκετές φορές εκείνη την ημέρα μέχρι να κατορθώσουν να κερδίσουν την προσοχή της υπαλλήλου. Αυτή, έλεγξε τα γραμματόσημα, διάβασε τις διευθύνσεις, άνοιξε βιβλία με ταχυδρομικούς κώδικες κι αφού έβγαλε κάποια άκρη, αναστέναξε ικανοποιημένη.

Το ίδιο απόγευμα τα δύο γράμματα μπήκαν σ’ ένα κουτί, ταξίδεψαν με τρελές ταχύτητες στο πορτ-μπαγκάζ ενός μικρού φορτηγού και έφτασαν, καθυστερημένα στο αεροδρόμιο. Στο τσακ πρόλαβε ο μεταφορέας να τα φορτώσει στο αεροπλάνο, όπου και έζησαν μια απίθανα διασκεδαστική πτήση.

Όταν έφτασαν στον προορισμό τους ξαναμεταφέρθηκαν στο ταχυδρομείο, ένα πολύ μεγαλύτερο κτίριο αυτή τη φορά. Ξεδιαλέχτηκαν, μπήκαν σ’ ένα κιβώτιο, βγήκαν, μπήκαν σε μια τσάντα, ανέβηκαν πάνω σε ένα μεγάλο κόκκινο ποδήλατο και περίμεναν, για άλλη μια φορά, υπομονετικά τη σειρά τους…


(η συνέχεια στο Χρυσό Βουνό)
.
.

1.11.08

σχολείο...

Σε όλα τα σχολεία που με κάλεσαν πέρασα πολύ όμορφα. Έτσι και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης! Μου είχαν ετοιμάσει πολλές εκπλήξεις: είχαν στολίσει το χώρο εκδηλώσεων και για βδομάδες έκαναν πρόβες ένα θεατρικό που είχαν γράψει και ήταν βασισμένο στις περιπέτειες των Στε. Αν δεν κάνω λάθος την Στέλλα την έπαιξε ένα κορίτσι από την Αλβανία – και ήταν εξαιρετική, ελπίζω να γίνει ηθοποιός όταν μεγαλώσει!
Πέρα από το πολύ καλό θεατρικό, η Πέμπτη Τάξη είχε ζωγραφίσει πολύ όμορφες εικόνες και τις είχαν βάλει σε μεγάλες κορνίζες – κι έτσι υπήρχε μια μεγάλη έκθεση σ’ όλη την αίθουσα. Φυσικά ξετρελάθηκα, και τους το είπα.

Φαντάζεται λοιπόν κανείς την έκπληξή μου όταν δυο μήνες μετά μου ήρθε με το ταχυδρομείο ένας μεγάλος φάκελος με πολλά δώρα και αυτή την επιστολή:
img198

Κι έτσι τώρα είμαι χαρούμενος που έχω τους πίνακες της έκθεσης που είχα δει κρεμασμένους στους τοίχους, εκείνο το πρωινό…


βικτώρια τσατουριάν11
Ο Ήλιος είναι ο κρυφός πρωταγωνιστής των βιβλίων (και της ζωής μας, θα έλεγα). Η Στέλλα και ο Στέφανος μαθαίνουν διάφορες ηλιακές τεχνικές ευτυχίας -που δουλεύουν στ’ αλήθεια και σε μας τους υπόλοιπους!- όπως είναι η Ηλιακή Αναπνοή, από την οποία εμπνεύστηκε τη ζωγραφιά της η Βικτώρια Τσατουριάν.

------------------------------------------------------------------------------

τζένη παπαδοπούλου1
Αυτή η ζωγραφιά της Τζένης Παπαδοπούλου μου είχε κινήσει αμέσως την περιέργεια. Δείχνει τη Στέλλα αντιμέτωπη με τον άντρα με τα κίτρινα μάτια, μόνο που εδώ ο άντρας είναι απών: τα κίτρινα μάτια του έχουν ζωγραφιστεί κόντρα στο σκοτάδι και είναι τόσο μεγάλα που μοιάζουν τελείως τρομακτικά. Όπως τρομακτική είναι κι η έκφραση της Στέλλας καθώς μια αόρατη δύναμη την τραβάει προς τον ουρανό. Το καλύτερο όμως είναι η χρυσή σκόνη που αφήνει πίσω της, την οποία προφανώς η μικρή Τζένη ζωγράφισε για να δείξει την ξαφνική (και μαγική) γρήγορη κίνηση προς τα πάνω!

------------------------------------------------------------------------------

ρεβέκκα παντελίδου ενοχλητικά πουλιά
Η Ρεβέκκα Παντελίδου έκανε μια πανέμορφη, πυκνή νυχτερινή ζωγραφιά: ο μικρός Στέφανος είναι εγκλωβισμένος στη σοφίτα ενός περίεργου σπιτιού κι η αδερφή του, χάρη στα μαγικά όνειρα αλλά και στο ραβδί της, πετάει προς τα κει για να τον σώσει. Αν δεν υπήρχαν κι εκείνα τα ενοχλητικά πουλιά που προσπαθούν να τη ρίξουν κάτω…

------------------------------------------------------------------------------

img231
Όταν μιλάω στα παιδιά για τη Στέλλα και το Στέφανο τους λέω: «όπως όλα τα αδέρφια τσακώνονται αλλά όταν χρειαστεί ενώνονται αγαπημένα». Και τότε τα παιδιά με διακόπτουν φωνάζοντας «κύριε κύριε!» γιατί θέλουν να μου πουν ότι κι αυτά έχουν έναν αδερφό ή μια αδερφή και ότι συνέχεια μαλώνουν και ότι τα αδέρφια τους είναι απαίσια γιατί όλο τους παίρνουν τα παιχνίδια κλπ.
«Ααα, οπότε δεν αγαπιέστε, ε;» ρωτάω τότε με δήθεν αφέλεια.
«Πολύ! Αν κάποιος πειράξει τα αδέρφια μου θα έχει να κάνει μαζί μου!» απαντάνε με μια φωνή…
[Η ζωγραφιά είναι της Μαρίας Μαγδαλιανίδου, και, με αφορμή τους Στε, δείχνει με τρόπο εξαιρετικά ακριβή τις σχέσεις μας με τα αδέρφια μας…]

------------------------------------------------------------------------------

θάλεια φυτοπούλου1
Το ραβδί της Στέλλας από τη Θάλεια Φυτοπούλου.

------------------------------------------------------------------------------

αδάμ μενέλαος
Η μεγάλη πεταλούδα του βιβλίου από τον Μενέλαο Αδάμ.

------------------------------------------------------------------------------

βασιλεία δροσοπούλου
Το ουράνιο τόξο παίζει σημαντικό ρόλο στη Χώρα των Μαγικών Ονείρων. Εδώ είναι ζωγραφισμένο από τη Βασιλεία Δροσοπούλου...

βικτώρια τσατουριαν
Εδώ από τη Βικτώρια Τσατουριάν...

τζένη παπαδοπούλου
Κι εδώ από τη Τζένη Παπαδοπούλου.

------------------------------------------------------------------------------

γιώργος πετρίδης
Ο Γιώργος Πετρίδης ζωγράφισε τη σκηνή που η Στέλλα μπήκε σε μια μεγάλη σαπουνόφουσκα και ταξίδεψε σ’ όλο τον κόσμο!

------------------------------------------------------------------------------

θαλεια φυτοπουλου
Από τη Θάλεια Φυτοπούλου: οι Στε είναι κρυμμένοι στην ντουλάπα της σοφίτας και για να ξεχάσουν το φόβο τους προσπαθούν να σκεφτούν όσες περισσότερες αποχρώσεις του πράσινου μπορούν…

------------------------------------------------------------------------------
+κι άλλες ζωγραφιές από το από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης
(μεγαλώνουν σε άλλο παράθυρο)

img211 img212 βικτώρια τσατουριάν img214 βασιλεία δροσοπουλου1 img226
.
.
.